העסקת עובד זר בסיעוד עם חברה

הממונה לזכויות עובדים זרים בעבודה הוציאה הנחייה (אגרת 455 ) לחברות הסיעוד אשר מעסיקות את העובד הסיעודי הזר בהעסקה משולבת עם המשפחות. לפי הנחיית הממונה על המשפחות לשלם לעובד את כל התשלומים (תנאים סוציאליים ושכר חודשי) לפי חלקן היחסי בהעסקה. נכון לעכשיו רוב המשפחות לא מחשבות את חלקן בשכר החודשי לפי אחוז העסקה (בגלל הקושי הכרוך בכך- מצריך ידע והבנה בסיסית במקצוע – חשבות שכר, ויש סיבות נוספות).
כיום יש שני סוגי העסקה של עובד זר סיעודי . העסקה 1 – העסקה ישירה של העובד על ידי בעל ההיתר ומשפחתו והעסקה 2 – העסקה משולבת של העובד על ידי משפחת בעל ההיתר במקביל להעסקת העובד גם על ידי חברת הסיעוד. משפחה אשר מעסיקה עובד זר סיעודי בהעסקה משולבת עם חברת סיעוד תצטרך (לפחות בגמר חשבון) לחשב את חלקה בתשלומי השכר של העובד לפי חלקה בהעסקה. כלומר אם החברה מעסיקה את העובד ב-50% משרה אז המשפחה נחשבת כמעסיקה גם ב-50% משרה (סה"כ 100% משרה מינוס חלק החברה שווה לחלק המשפחה ).
הטענה העומדת מאחורי ההנחייה שבאגרת 455 היא כי העובד הזר הסיעודי מועסק על ידי שני מעסיקים שונים שאין ביניהם קשר. מעסיק א' – בעל ההיתר ומשפחתו. ומעסיק ב' – חברת הסיעוד. וזאת למרות העובדה שחברת הסיעוד מקבלת מהמוסד לביטוח לאומי את כספי גמלת הסיעוד של בעל ההיתר ומשלמת אותו כשכר לעובד הזר הסיעודי (ולכן כן , לדעתנו, ניתן לראות פה את הקשר). במקרה והמשפחה הייתה בוחרת בגימלת סיעוד בכסף ומעסיקה עובד זר סיעודי , אז המשפחה (נכון לזמן כתיבת שורות אלה) מוגדרת כמעסיקה הראשית והיחידה של העובד הזר הסיעודי. ואין פה למעשה שני מעסיקים שונים (המוסד לביטוח לאומי אינו "מעסיק" והתשלום של הגימלה מועבר כולו לחשבון הבנק של בעל ההיתר).
לפי ההנחייה, כל מעסיק צריך לשלם את תשלומי השכר לעובד (כולל תנאים סוציאליים) לפי חלקו בהעסקה. נכון לעכשיו , בהקשר לשכר החודשי, המשפחות מתקשות ליישם הנחייה זו. מה שקורה בפועל זה שהמשפחות אינן מחשבות שכר חודשי לפי חלקן היחסי בהעסקה (אחוז משרה , שכר שהוסכם מול העובד וכו'…) אלא משלמות לעובד את שכרו לפי ההפרש שבין מה שהוסכם לשלם סה"כ (גם על ידי המשפחה וגם על ידי החברה) מינוס חלק החברה ששולם באותו חודש. כלומר, כל מה ששילמה החברה לעובד באותו חודש יופחת על ידי המשפחה מהשכר שסוכם עם העובד (לדוגמא – 5500 שכר נטו עבור עבודה) והיתרה תשולם על ידי המשפחה.
הבעיה עם השיטה הזאת (לשלם לפי ההפרש שבין שכר ששילמה החברה לבין השכר שסוכם עם העובד סה"כ משני המעסיקים) מתחילה בכך שהחברה משלמת שכר חודשי ב"אופן" שונה מהמשפחה. לדוגמא – החברה משלמת הבראה במתווה חודשי יחד עם שכר העבודה והמשפחה מפחיתה את ההבראה שהחברה משלמת משכר העובד כאילו מדובר בשכר נטו עבור עבודה (כדי "לפצות" על כך- בסוף שנה המשפחה משלמת הבראה לפי 100% העסקה ולא לפי חלקה היחסי). כך קורה עם תשלומים נוספים שמופיעים בשכר שמשלמת החברה לעובד. ומה לגבי תעריף השכר השעתי שמשלמת החברה ? אם הוא שונה מתעריף השכר שמשלמת המשפחה ? גבוה יותר. זאת סיבה נוספת לכך שהממונה לזכויות עובדים זרים בעבודה הוציאה הנחייה לשלם בנפרד.
אנחנו ב"משפחה מעסיקה" מחשבים את חלק המשפחה לפי חלקה היחסי בהעסקה. גם כתחשיב סיכום ביניים וגם כתחשיב גמר חשבון. פנו אלינו לקבלת תחשיב נכון וכחוק (לפי הנחיית הממונה לזכויות עובדים זרים בעבודה). וכך תבינו את העלויות הכרוכות בהעסקת העובד ותבינו את המשמעות של העסקה משולבת עם חברת סיעוד.
*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי ו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים, הינה על אחריות המשתמש בלבד.