זכויות העובד הזר הסיעודי

הזכויות הבסיסיות של העובד הזר הסיעודי
לכלל העובדים בישראל (כמו במדינות מפותחות ודמוקרטיות אחרות) יש זכויות. זכויות הנועדו להבטיח את כבודם, רווחתם וביטחונם הכלכלי והחברתי, ולמנוע ניצול ושימוש לרעה מצד המעסיקים. זכויות אלו נועדו גם להגן על העובד בשוק העבודה, ליצור תנאים הוגנים ובסיסיים לכל עובד, ולהבטיח שהעובדים לא יהיו חשופים לפגיעות או לניצול.
לעובדים זרים סיעודיים יש זכויות חוקיות דומות לאלו של עובדים ישראליים (כגון שכר מינימום, תנאים סוציאליים, ביטוח בריאות ופנסיה). בנוסף לזכויות אלו, חוקק חוק העובדים הזרים אשר מסדיר את העסקת העובדים הזרים במדינה, ומגביל את סוגי העבודה המותרת להם, את זכויותיהם ואת חובותיהם של המעסיקים כלפיהם. החוק מכיל מספר כללים ותקנות שמטרתן להבטיח שהעסקת עובדים זרים תתבצע בצורה חוקית, הוגנת ובתנאים ראויים.
ניתן למנות כמה זכויות בסיסיות של העובד הסיעודי הזר על פי החוקים :
- מגורים נאותים: המעסיק מחויב להעניק לעובד תנאי מגורים הולמים. כאשר העובד גר בבית המטופל, המגורים חייבים לכלול תנאים מינימליים של פרטיות, סניטציה נאותה ומקום שינה נפרד.
- שירותי בריאות וביטוח: המעסיק נדרש להבטיח לעובד ביטוח בריאות המכסה את כל שירותי הרפואה הנדרשים (ביטוח בריאות פרטי). כמו כן, המעסיק חייב לדאוג לעובד לכל טיפול רפואי נדרש במקרה של פציעה או מחלה במהלך תקופת העבודה. תשלום המעסיק למוסד לביטוח לאומי עבור העובד מכסה את העובד במקרה של תאונת עבודה או תאונה אישית במהלך חופשה וכו'…
- הסדרת תהליך ההעסקה: המעסיק מחויב להבטיח כי כל ההסכמים עם העובד יהיו כתובים וברורים (בשפה שהעובד מבין), כולל הגדרת תנאי העבודה, שכר, שעות עבודה ועוד. המעסיק גם מחויב לעמוד בכל דרישות החוק, כולל קבלת רישיונות עבודה וויזות.
- תשלום שכר מינימום: המעסיק חייב לשלם לעובד הזר את שכר המינימום הקבוע בחוק, וללא ניכויים לא מוצדקים (מותר לנכות סכומים אך רק לפי התקנות והפסיקה ובהתאם לחוזה העבודה ). השכר לעובד הזר הסיעודי חייב להיות משולם בזמן, ובמקרה של עבודה בשעות נוספות (בעיקר כשהמטופל בבית חולים), המעסיק נדרש לשלם תוספת על פי החוק.
- הפרשות לפנסיה: המעסיק חייב להפריש לעובד הזר הסיעודי תשלומים לקרן פנסיה (המעסיק הפרטי משלם לרוב בסוף ההעסקה ולא דרך קרן פנסיה, בשל נסיבות ההעסקה וסיבות נוספות ), וזאת בהתאם לחוק. ההפרשות הן חלק מהזכויות הסוציאליות של העובד ומטרתן להבטיח את עתידו הכלכלי לאחר סיום העבודה. (יש הצעת חוק לביטול חובה זו . אך נכון ל-ינואר 2025 הצעת חוק זו לא עברה את הקריאות הנדרשות לאישורה בכנסת אלא רק עברה בקריאה טרומית)
- זכויות סוציאליות נוספות – העובד זכאי לזכויות נוספות כמו כל עובד אחר במדינה. הזכויות הנוספות הן – ימי חופשה שנתית , יום מנוחה שבועי, דמי הבראה , ימי חג ופיצויים.
לסיכום, הזכויות הסוציאליות של העובד הזר הסיעודי נועדו להבטיח תנאי עבודה הוגנים ומוגנים, תוך שמירה על כבודו ורווחתו, והן מהוות חלק מההתחייבויות החוקיות של המעסיקים כלפי העובדים. לא ידוע לנו מה קורה בדיוק בשטח ? כמה זכויות מופרות והאם האכיפה אכן קיימת ועד כמה ?ממה שכן ידוע לנו , מעבודה מול המעסיקים הסיעודיים , יש לא מעט עובדים זרים סיעודיים שמנצלים את היותם מבוקשים (היצע העובדים הזרים הסיעודיים נמוך מהביקוש), מעלים את השכר, מחפשים תנאים טובים יותר (במקרים מסוימים הם מראיינים את המעסיקים ולא להיפך) אז – מה לגבי זכויות המעסיק הסיעודי ? האם יש לו זכויות או רק חובות ?